Recepti

Kokteli od rakije

Kajsija

3 cl Šurlan rakije od kajsije
3 cl sveže ceđenog soka od limuna
1,5 cl triple sec (liker na bazi pomorandže)
10 cl sveže ceđenog soka pomorandže
1 cl grenadina (sirup od crvenog voća)

Sve sastojke sipati u šejker. Dodati led i prošejkovati. Procediti koktel u vinsku čašu, prethodno napunjenu ledom. Ukrasiti svežom kajsijom.

Šljiva

1 sveža šljiva
5 cl Šurlan šljivovice
1,5 cl suvog vermuta
1,5 cl šećernog sirupa (šećer/voda 2:1)

Šljivu oguliti, odstraniti košticu i izgnječiti madlerom u šejkeru. Dodati ostale sastojke i prošejkovati sa ledom. Procediti u prethodno rashlađenu koktel (martini) čašu. Ukrasiti koktel kriškom šljive.

Kruška Viljamovka

5 cl Šurlan vilijamovke
1,5 cl limunov sok
10 cl soka od pomorandže
2 cl šećerni sirup

Sve sastojke sipati u šejker. Dopuniti sa ledom i šejkovati. Nakon toga koktel procediti u old fashioned čašu sa ledom. Za dekoraciju odabrati krišku sveže kruške.

Jabuka

4 cl Šurlan rakije od jabuke
4 cl svetlog vermuta
8 cl suvog crnog vina
Soda voda

U čašu za mešanje (mixing glass) sipati sve sastojke osim sode. Mešati dok se sastojci ne sjedine. Procediti u high ball čašu sa ledom i dopuniti sodom. Ukrasiti kriškom jabuke.

Dunja

5 cl Šurlan rakije od dunje
3 cl limunovog soka
2 cl šećernog sirupa
Belance od jednog jajeta (opciono)

Odvojiti belance od žumanceta i prošejkovati ga bez leda i ostalih sastojaka. Nakon toga dodati Šurlan dunjevaču, limunov sok, šećerni sirup i led. Snažno šejkovati. Procediti u koktel čašu bez leda ili old fashioned (viski) čašu preko velike kocke leda. Ukrasiti korom pomorandže.

Loza

3 cl Šurlan rakije loze
10 cl tonika
Limun

U čašu za mix pića (high ball), preko leda sipati Šurlan lozu i dopuniti tonikom. Iscediti sok od četvrtine limuna direktno u čašu. Promešati i ukrasiti kolutom limuna.

Višnja

3 cl Šurlan likera od višnje
2 cl vodke
10 cl soka od pomorandže
5 cl soka od ananasa

Prethodno navedene sastojke sipati u šejker. Dodati led i prošejkovati. Koktel poslužiti u high ball čašu, preko drobljenog leda i ukrasiti sa višnjama.

Malina

2 cl Šurlan likera od maline
3 cl vodke
1,5 cl liker kakao
1 cl slatke pavlake

Sastojke sipati u šejker i snažno šejkovati zajedno sa ledom. U prethodno ohladjenu koktel čašu procediti koktel i ukrasiti malinom.

Med

3 cl Šurlan likera od meda
3 cl vodke
2 cl limunov sok
1 cl šećerni sirup
3 cl sok od brusnice

Sve sastojke sipati u šejker i dodati led. Šejkovati dok se sastojci ne sjedine. Procediti u rashladjenu koktel čašu bez leda i ukrasiti korom limuna.

Zatvori